Lieve leraar, ga mee met je tijd

Jongeren gebruiken hun smartphone voortdurend en overal om te communiceren, de actualiteit te raadplegen en informatie over school(taken) op te zoeken. Dat blijkt uit het onderzoeksrapport 'Apestaartjaren 6' dat vandaag werd gepubliceerd. "Scholengemeenschappen, -groepen, pedagogische begeleiders, directies en leraren, allemaal spelen ze niet (of alleszins te weinig) in op die leefwereld van jongeren waarin ze vanalles doen, zeggen, vragen, denken en willen. Het onderwijs kan maar beter haar oren spitsen voor de digitale roep van deze jongeren, voor het te laat is", vindt men bij Hogeschool PXL in Hasselt.

 

 

Uit het onderzoek naar het mediagebruik van 2.663 Vlaamse jongeren tussen 12 en 18 jaar, uitgevoerd door LINC, Mediaraven en de onderzoeksgroep MICT van de Universiteit Gent kan het onderwijs het volgende leren. 92 procent van de jongeren heeft een smartphone en 42 procent zelfs een eigen tablet. Meer en meer jongeren zijn altijd en overal online met hun mobile devices. 63 procent heeft namelijk (naast de toegang tot internet via WiFi) een data-abonnement en zijn zo altijd en overal online met hun mobiele toestellen.

 

Mogelijkheden onbenut
"Smartphones, tablets, phablets, … zijn dus goed ingeburgerd bij jongeren. Meerdere malen per dag worden deze toestellen gebruikt thuis, op straat, in de sportclub, bij vrienden,… Waarom horen we amper dat leerlingen hun smartphone in de klas gebruiken om vragen over de leerstof te beantwoorden, om foto’s te nemen van het bordschema, om digitale informatie uit te wisselen, om samen te werken, … Alle mogelijkheden van die kleine slimme toestellen in de klas bieden zoveel nieuwe kansen voor leerlingen bij het leren, die we helaas niet benutten", geeft men in Hasselt toe.

 

Inzetten op mediaopvoeding
De meestgebruikte apps onder jongeren zijn apps om te communiceren en sociale media. Facebook (87 procent) blijft de populairste gevolgd door YouTube (62 procent), snapchat (70 procent) en Instagram (60 procent). Ook smartschool, een elektronische leeromgeving voor leerlingen staat in de top 10. Nieuws vergaren doen jongeren dagelijks via sociale media (71 procent), in 2014 was dit nog 55 procent. Nieuws via de radio en papieren krant halen keldert met respectievelijk 39 en 11 procent. Daarnaast blijft inzetten op mediaopvoeding een uitdaging omdat jongeren nog niet voldoende zoekstrategieën bezitten om correcte online informatie in te winnen.

 

Informelere leeromgevingen
"De vraag hier is echter niet of de officiële elektronische leeromgevingen afgeschaft moeten worden, wel hoe we naast officiële elektronische leeromgevingen andere informelere leeromgevingen kunnen gebruiken in de klas om leren te faciliteren. Een combinatie van deze twee kan leiden tot een vlot leerproces waarbij leerlingen graag leren!"

 

"Met onze klas hebben we één grote groepchat in Facebook Messenger, maar ook kleinere groepen waarin slechts enkele leerlingen van de klas zitten. Ik stel regelmatig vragen in deze groepen over taken die voorbereid moeten worden of om te checken of er iemand afwezig is. Soms mogen we van enkele leraren op het einde van de les, wanneer er wat tijd over is, onze smartphone bovenhalen. Dit is dan om even sociale media te checken, privé. Sociale media gebruiken voor de lessen wordt nog niet gedaan door onze leraren", getuigt studente Samantha van WICO Overpelt.

bron: LimburgActueel.be

Reactie schrijven

Commentaren: 0