Dubbel zoveel leerkrachten uit buitengewoon onderwijs in gewoon onderwijs

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) breidt de omkadering uit voor leerlingen die van het buitengewoon basisonderwijs overstappen naar een gewone school. Zo zijn er dit jaar al 180 leerkrachten uit het buitengewoon onderwijs ingezet in het gewoon onderwijs. Crevits wil dat aantal volgend schooljaar verdubbelen. Door het M-decreet zijn er namelijk minder leerlingen in het buitengewoon onderwijs, waardoor de expertise van die leerkrachten in het gewoon onderwijs kan worden ingezet.

 

Voor alle duidelijkheid: het buitengewoon onderwijs blijft bestaan naast het gewoon onderwijs. "Maar door het feit dat er nu meer leerlingen in het gewoon onderwijs les volgen, worden er meer leerkrachten die in het buitengewoon onderwijs lesgaven nu ingezet in het gewoon onderwijs", zo de minister. "Dit schooljaar waren dat zo'n 180 leerkrachten in de lagere scholen, vanaf volgend schooljaar zullen dat er dubbel zoveel zijn: 370 à 380. Dat moet leerkrachten de kans geven om expertise te delen en te leren omgaan met specifieke situaties."

 

De minister hoopt zo alvast op een daling van het aantal zware problemen met schoolkinderen. Zo werd vandaag bekendgemaakt dat basisscholen vorig schooljaar in totaal 109 keer naar het CLB zijn getrokken met de vraag om een leerling tijdelijk of definitief te schorsen. En het gaat blijkbaar ook om heel erg jonge kinderen: zo zijn er ook aanvragen geweest om "onhandelbare" kleuters uit te sluiten.

Reactie schrijven

Commentaren: 0