Maak van het onderwijs een game

Hoe moet het onderwijs eruitzien in het jaar 2030? Op die vraag van Onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) mochten jongeren antwoorden bedenken. Uit 76 inzendingen werden 10 finalisten geselecteerd. De conclusie van het project dat de naam ‘School van de Toekomst’ draagt? Jongeren willen meer ervaringsgericht leren.

 

Wat als de klas van de toekomst geen banken of schoolbord heeft? Wat als je een deel van je vakken van thuis uit zou kunnen leren of zelf een deel van je lessenrooster zou kunnen samenstellen? ‘Ontwerp jouw school van (over)morgen en laat ons weten hoe jij in de toekomst zou willen leren.’ Zo klonk begin februari de oproep, een samenwerking tussen het beleidsdomein Onderwijs en Vorming, de Koning Boudewijnstichting, de Vlaamse Onderwijsraad, de Vlaamse Scholierenkoepel en de radiozender MNM.

Het radioprogramma ‘Generation M’ ondersteunde de oproep en ging drie weken lang mee op zoek naar antwoorden op de vragen over de ideale leeromgeving in 2030. Er kwamen in totaal 76 inzendingen binnen. 10 finalisten mogen nu verder werken aan hun voorstellen tijdens een coaching-weekend onder begeleiding van experten. De uitgewerkte voorstellen worden daarna overgemaakt aan minister Crevits.

 

Online Schooling: My_track

Enkele leerlingen van de Koninklijke Balletschool in Antwerpen, die tijdens het schooljaar ook in het buitenland verblijven voor wedstrijden, uitwisselingen en voorstellingen, gaan voor een combinatie van online leren en lessen op school. De leerling stuurt zijn eigen leerproces. Via een tijdsbalk kan je zien waar je zit ten opzichte van het gemiddelde in de groep en wat je nog moet doen om mee te zijn. De leerlingen kunnen altijd zelfstandig werken, zodat ze in hun eigen tempo kunnen werken. De lessen op school zijn optioneel en gemiste lessen kunnen ze later inhalen.

Ingezonden door: Loïs Martens, Amber Boldens, Jesse Callaert, Tiemen Bormans, Margarita Avtenyeva, Wolf Hoeyberghs, Karlijn Dedroog, Silke Kühmayer, Anaïs De Caster, Cara Verschraegen

 

Tijd om te leren

Tijd en ruimte, dat vragen deze leerlingen. Comfortabele klaslokalen die uitnodigen tot zelfstandig maar ook samen leren aan een zelfgekozen vak, en stille ruimtes waar leerlingen kunnen werken voor, tijdens en na de lesuren. Ze willen in hun eigen tempo leren, zonder opgejaagd te worden door toetsen en de tijd hebben om uit te zoeken waar ze goed in zijn. De eerste twee jaar van het middelbaar kunnen de leerlingen verschillende gebieden praktijkgericht leren kennen en zijn er nog geen examens. Dit helpt hen om in het derde middelbaar een richting te kiezen die hen interesseert.

Ingezonden door: Marie-Lauren Moureau, Lucy Debaer, Joyce Claes, Eva Neven

 

Leercapsules in het groen

De school van de toekomst is een verlengde van thuis: een soort campus in het groen, een ontmoetingsplaats met ruimte voor spel en sport, en met gespecialiseerde leercapsules voor taal, wetenschappen, economie, en leerplaatsen voor onderzoek, ontwikkeling, een grote bibliotheek en een experimentenlaboratorium. Er is veel praktijkgericht onderwijs, ook voor vaardigheden die leerlingen nu in het ASO niet leren, gegeven door leerkrachten die deels lesgeven en deels in het bedrijfsleven werken.

Ingezonden door: Britt en Kimberley Possemiers

 

Volg school in 4D en maak alles in het echt mee

Voor deze leerlingen is de school van de toekomst een school in 4D, waarbij je niet leert uit boeken, maar door te beleven, te ervaren, te voelen en te proeven. Lessen kunnen gevolgd worden in een lokaal op school maar ook van thuis, via een 360 fly sports cam om verschillende realiteiten op verschillende plaatsen mee te maken en zo de theorie onder de knie te krijgen.

Ingezonden door: Thibaud Paredis, Sven Mertens, Toon Schraepen

 

Leerlingen zorgplek-leren dromen over hun toekomst

Deze leerlingen verzorging leren op dit moment drie dagen per week hun vak in een kinderdagverblijf of woon-zorgcentrum, maar ze willen dit ervaringsgericht leren nog doordrijven door de school onder te brengen in een comfortabel en goed uitgerust huis, waar peuters worden opgevangen en ouderen verzorgd worden. Leren gebeurt dan samen met de mensen voor wie ze later zullen zorgen, die hen ook zullen evalueren: leren van 7 tot 77 jaar!

Ingezonden door: Audrey Vermoortele, Jolien de Rycke, Tessa Clarysse, Tessa Bruneel, Neeraj Neeraj

 

De flexischool

De school van de toekomst heeft geen vaste schooluren meer. Ook de lange zomervakantie wordt ingeruild voor glijdende vakantieperiodes, aangepast aan de leerbehoefte van de leerling en aan de planning van de ouders. Leren kan thuis of op school, waar leerlingen nog terecht kunnen als ze ondersteuning nodig hebben. Er zijn alleen vakoverschrijdende en praktijkgerichte projecten die leerlingen een brede kijk geven op het geheel.

Ingezonden door: Nikki Somers, Thalissa Felix

 

Een tweede thuis

De ideale school is een veilige, warme en stimulerende plek, die veel weg heeft van een tweede thuis, met veel licht, ruimte en groen, met een tuin waar leerlingen leren tuinieren en dieren verzorgen, met een stille ruimte waar leerlingen tot rust kunnen komen, een ‘chillzone’ met wifi, laagdrempelige leerlingenbegeleiding en knusse lokalen met duoteams van leerkrachten waar leerlingen hun individueel traject afwerken.

Ingezonden door: Ann-Sophie Maes, Wouter Wathion

 

Business World

Met Business World creëren zij een school waarbij leerlingen alleen in de voormiddag op de klassieke manier les krijgen. In de namiddag beheren ze hun eigen bedrijf – elke klas beheert één bedrijf, waarbij ASO, TSO en BSO in één kleine school zitten. Door hun leerdoelstellingen te halen kunnen ze ‘tipcoins’ verdienen, om zo tips te krijgen van leerkrachten om hun bedrijf nog beter te maken.

Ingezonden door: Nelle Jegers, Nicki Francequin, Bo Vanonckelen, Camille Keteleer

 

De Bib, het hart van de school

Hoewel ze er voor pleiten om alle leerstof beschikbaar te maken in de cloud en ze toegankelijk te maken via tablet of laptop, valt op dat voor hen een moderne bibliotheek het hart van de school moet zijn. Dit is een plek waar alle bronnen digitaal maar ook schriftelijk raadpleegbaar zijn en waar leerlingen kunnen leren van en met elkaar, én debatteren. Ze pleiten voor een dynamisch leerproces door permanente evaluatie en optionele examens. De resultaten van de examens zijn enkel voor de leerling zelf, om hem of haar te begeleiden bij het maken van keuzes (onder andere bij de overgang van secundair onderwijs naar hogere studies).

Ingezonden door: Jordy Gerits, Sarah Pattyn, Ilyas Jaspers, Dante Derks, David Rama

 

Het Grote Levensspel

Het opvallendste voorstel kwam van deze student. Hij werkte de schoolcarrière uit als een game, ‘Het Grote Levensspel’ om leerlingen meer te motiveren. Leerjaren worden levels, die je bereikt door capaciteiten te verwerven. Hij zet daarbij zwaar in op naaste ontwikkeling, het leren van vaardigheden als fietsen of veters strikken, zodat de school een echte ‘school of life’ wordt. Leren is een zaak van netwerken, van mensen die andere mensen helpen leren, in een structuur die vertrekt vanuit de leerling, op zijn maat en in zijn tempo. Hoe hoger het level hoe uitdagender het wordt, met extra opties die je kunt verdienen, zoals taalreizen en praktijklessen door professionals.

Ingezonden door: Aron Decuyper

bron: www.standaard.be

Reactie schrijven

Commentaren: 0