Crevits opent onderzoek naar nepuniversiteiten

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) gaat een onderzoek openen naar "nepuniversiteiten", universiteiten die alleen op papier of online bestaan. In het verleden werden al zeker twee zulke universiteiten veroordeeld.

Volgens het wetenschapsmagazine EOS hebben tientallen nepuniversiteiten in ons land een zetel. Zo is de "Assalam University Europe" in Antwerpen gevestigd op hetzelfde adres als een frituur, aldus EOS. Wie zich inschrijft bij zo'n nepuniversiteit, betaalt erg veel geld en eindigt met een diploma die geen waarde heeft.

Wie zonder dat te mogen de graden van bachelor of master met of zonder specificatie of doctor verleent of het begrip universiteit, université of university hanteert, kan worden gesanctioneerd. In het verleden is zo de “European University” in Antwerpen opgedoekt en onlangs werd de “Antwerp International Business School” gerechtelijk veroordeeld na een officiële klacht met burgerlijke partijstelling door de Vlaamse Gemeenschap.

Dat zal ook nu gebeuren, waarschuwt minister Crevits. Ze geeft haar administratie de opdracht om een onderzoek op te starten. Indien overtredingen worden vastgesteld, zal een klacht worden ingediend met burgerlijke partijstelling. De rechtbank kan dan sancties opleggen.

Een "zwarte lijst" komt er evenwel niet. Het is namelijk erg moeilijk een volledige en up-to-date-lijst van de nepuniversiteiten te publiceren, klinkt het. "Heel wat van die instellingen zijn gevestigd in ver afgelegen kleine (ei)landen, hebben slechts enkel een postbusadres, verdwijnen plots en duiken totaal ergens anders op met soms een compleet andere naam. Wanneer een instelling nog niet op de zwarte lijst staat kan die dit bovendien als argument gebruiken om de geloofwaardigheid te bevestigen."

bron: deredactie.be

Reactie schrijven

Commentaren: 0